Hem | Affärside | Om oss | Lagar och praxis | kontakt | Reg förening
Svensk Förening @ 2015
Svenskförening 2015
Svenskförening 2015
Svenskförening 2015
IDEELL FÖRENING – LAGAR OCH PRAXIS
Det saknas speciell lagstiftning för ideella föreningar. Men det betyder inte att man kan göra vad som helst. Det finns nämligen andra lagar som gäller även för ideella föreningar, direkt eller indirekt. Och sedan finns det domstolsavgöranden – praxis. Men jag börjar med lagarna.Ekonomiska föreningar har däremot en egen lag –
Lag (1987:667) om ekonomiska föreningar.
Vi kallar denna lag fortsättningsvis för föreningslagen eller FL. Föreningslagen föreskriver vad som gäller för en ekonomisk förening. Lagen påverkar indirekt en ideell förening på två sätt.
1. Lagen definierar vad som är en ekonomisk förenings ändamål och hur en ekonomisk förening ska bildas. Om en ideell förening har samma ändamål ska den bildas på samma sätt annars hamnar den i ett slags ”ingenmansland” som kallas oregistrerad ekonomisk förening med allvarliga konsekvenser.
2. Då en ekonomisk förening har många likheter med en ideell förening har domstolarna sneglat på FL och tillämpat den analogt på ideella föreningar vid rättstillämpning.
Några väsentliga punkter avseende ekonomiska föreningar.
En ekonomisk förening har till ändamål att främja medlemmarnas ekonomiska intressen genom ekonomisk verksamhet i vilken medlemmarna deltar (1:1 FL)Redan i föreningslagens första paragraf anges alltså vad som krävs för att en förening ska kunna vara en ekonomisk förening. Det vill säga:
1. Den ska främja medlemmarnas ekonomiska intressen
2. Genom ekonomisk verksamhet och
3. Medlemmarna ska delta i verksamheten.
En ideell förening kan alltså inte både 1) främja medlemmarnas ekonomiska intressen och 2) bedriva ekonomisk verksamhet (punkt 3 spelar i detta fall ingen roll). För i så fall kategoriseras den som en ekonomisk förening. Det spelar ingen roll att man kallar den ideell, det är vad som faktiskt sker som spelar roll för kategoriseringen. Spelar det då någon roll om den inte anses vara ideell? Ja, det spelar en avgörande roll.
Oregistrerad ekonomisk förening
I föreningslagens andra paragraf står nämligen En ekonomisk förening ska registreras (1:2 FL). och´Föreningen ska anmälas för registrering senast sex månader efter att beslut fattades om att bilda den (2:3 1 st FL). Om föreningen uppfyller kraven 1 och 2 men inte registreras inom sex månader så är föreningen en oregistrerad ekonomisk förening. Har detta förhållande uppstått så kan det inte läkas. Den kan varken bli en (registrerad) ekonomisk förening eller en ideell förening. Föreningen kommer för all framtid att vara en oregistrerad ekonomisk förening. Ända sättet att komma ur förhållandet är att likvidera föreningen och börja om från början. Alla förpliktelser som föreningen ådrar sig som en oregistrerad ekonomisk förening svarar de som har beslutat eller deltagit i åtgärden solidariskt för (FL 2 kap 4 § 2 st). Det kan alltså bli dyrt att köpa in saker eller anställa någon i en oregistrerad ekonomisk förening – du kan nämligen få betala sakerna/lönerna och skatterna ur egen ficka! Det är därför synnerligen viktigt att hålla reda på detta så den ideella föreningen inte i själva verket är (eller blir) en oregistrerad ekonomisk förening.
Ideell förening som egen juridisk person
En lag gällande ideella föreningar saknas alltså. Domstolspraxis har dock slagit fast att en ideell förening bildas genom att man:
1. Antar stadgar
2. Väljer en styrelse
Redan efter dessa åtgärder är föreningen bildad och den är då redan en egen juridisk person. Med detta menas att föreningen kan vara motpart i affärer (köpa och sälja saker, anställa personer) och uppträda som part i domstol. Ingen registrering behövs någonstans, vare sig hos Skatteverket eller hos Bolagsverket. Ingen utanför kretsen medlemmar och styrelseledamöter behöver få veta att föreningen ens existerar. Föreningen kan trots detta ytterst enkla förfarande agera med full rättskapacitet gentemot omvärlden (genom sin styrelse). Avtal blir bindande mot föreningen. Om föreningen inte kan betala en leverantör så kommer (i normalfallet) inte någon i dess styrelse eller annan person att kunna krävas på betalning. Endast föreningens egna tillgångar kan tas i anspråk. Såvida alltså inte föreningen vid något tillfälle övergått till att ha blivit en oregistrerad ekonomisk förening. Då är saken en helt annan vilket behandlats tidigare.Genom att föreningslagen tydligt anger vad som gäller för en ekonomisk förening så kan man förutsätta att en ideell förening måste bildas på ett annat sätt (så kallat e contrario-
Lagar som berör ideella föreningar
Vid sidan av de ovanstående reglerna finns andra regler för ideella föreningar. Dessa regler gäller direkt för ideella föreningar av den enkla anledningen att det står i nedan nämnda lagar att de gäller för ideella föreningar.Bokföringslagen (1999:1078) föreskriver vilka fysiska och juridiska personer som är bokföringsskyldiga.En ideell förening är bokföringsskyldig enligt BFL 2 kap 1 § 1 st om tillgångarnas värde överstiger ett visst gränsbelopp (BFL 2:2 1 st). I så fall ska reglerna i bokföringslagen tillämpas. Lagen anger också att alla föreningar som bedriver näringsverksamhet är bokföringsskyldig (2:2 5 st). Lagen anger såväl hur som när affärshändelser ska bokföras och vilken dokumentation som krävs, samt var och hur länge bokföringsmaterialet ska arkiveras. Överstiger verksamhetens storlek ytterligare gränsvärden ska även Årsredovisningslagens (1995:1554) regler tillämpas. Bokföringslagen och Årsredovisningslagen är dock allt för omfattande för att gås igenom närmare i denna text. Viktigt är att veta om lagarna är tillämpliga för föreningen eller ej. Även om föreningen inte är bokföringsskyldig enligt Bokföringslagen är det ofta lämpligt att någon form av bokföring sker. Medlemmarna vill sannolikt kunna följa hur styrelsen använder föreningens pengar. Bokföringen ligger till grund för redovisningen till medlemmarna. En ideell förening måste ha en revisor enligt 2 § Revisionslag (1999:1079) om bokföringen måste avslutas med en årsredovisning. I annat fall avgör medlemmarna huruvida en revisor ska utses eller inte. Såvida inte verksamheten är mycket liten och medlemmarna mycket få bör en revisor utses. Medlemmarna har annars svårt att själva ha insyn i styrelsens arbete och svårt att veta om framlagd redovisning är korrekt.
I
Skatteförfarandelagen (2011:1244)
finns bestämmelser avseende en ideell förenings förpliktelser med skatter och avgifter. Framför allt är det vid anställning av personal som reglerna i lagen blir aktuell. Samt även rörande inkomstskatt för en del föreningar. Oavsett om en ideell förening ska betala inkomstskatt ska den i normalfallet lämna in deklaration.I Inkomstskattelagen
(1999:1229) 7 kap 7-
Mervärdesskattelagen (1994:200) (moms)
Moms gäller inte ideella föreningar (än så länge). Det beror på att en ideell förenings verksamhet inte anses vara yrkesmässig (1:1 1 st 1 punkten). Detta är dock mycket omdiskuterat och EU kräver att Sverige ska behandla ideella föreningar på samma sätt som andra juridiska personer. Om Sverige tar med ideella föreningar i momssystemet så kommer redovisningsbördan att öka avsevärt på landets ideella föreningar.
Praxis
Eftersom det saknas en särskild lag som omfattar ideella föreningar får man i relativt stor utsträckning hämta vägledning från domstolarnas praxis. Ett exempel på praxis är frågan om vad som krävs för att en ideell förening ska anses bildad.
En ideell förening omfattas som synes av många lagar och regler. Om lagarna inte följs kommer i första hand styrelsens ledamöter att hållas ansvariga. Det ligger därför i styrelsens intresse att ha koll på regelverket och föreningens verksamhet.